ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ

Emmanouil Gonianakis

Περιγραφή

- Το μάθημα δεν διαθέτει περιγραφή -

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Οι φοιτητές αναμένεται:

  • Να κατανοούν τις έννοιες: μεταβλητή, δείγμα, πληθυσμός, περιγραφική και επαγωγική στατιστική, μονομεταβλητή και πολυμεταβλητή ανάλυση.
  • Να διεξάγουν περιγραφική στατιστική σε ένα σύνολο δεδομένων επιλέγοντας κατάλληλα στατιστικά εργαλεία όπως οι πίνακες κατανομής συχνοτήτων, τα στατιστικά διαγράμματα και οι αριθμητικά μέτρα σύνοψης των δεδομένων. Να ερμηνεύουν και να εξηγούν λεκτικά την πληροφορία που παρέχουν τα αριθμητικά μέτρα.
  • Να συνοψίζουν τη σχέση ανάμεσα σε δύο μεταβλητές χρησιμοποιώντας γραφήματα, πίνακες και αριθμητικά στατιστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των διαγραμμάτων διασποράς, πινάκων συνάφειας, και των συντελεστών συσχέτισης.
  • Να εκτιμούν πληθυσμιακές μέσες τιμές, ποσοστά και τις διαφορές αυτών (σε προβλήματα δύο δειγμάτων) σημειακά και με διαστήματα εμπιστοσύνης. Να εξηγούν την πληροφορία που παρέχουν τα διαστήματα εμπιστοσύνης.
  • Να λαμβάνουν αποφάσεις σε προβλήματα επαγωγικής στατιστικής χρησιμοποιώντας την p-τιμή και να εξάγουν κατάλληλο συμπέρασμα. Να ερμηνεύουν την πληροφορία που δίνει η p-τιμή.
  • Να χρησιμοποιούν εξειδικευμένο λογισμικό Υπολογιστή να καταχωρούν τα δεδομένα τους και να υλοποιούν τις μεθόδους που διδάχθηκαν.

Ενότητες

Εισαγωγή στο περιβάλλον εργασίας (βάσεις δεδομένων σε Υπολογιστή). Καταχώριση δεδομένων,οργάνωση και διαχείριση αρχείων

Δημιουργία βασικών διαγραμμάτων για μία μεταβλητή (κυκλικό διάγραμμα, ραβδόγραμμα, ιστόγραμμα, θηκόγραμμα) με την χρήση του κατάλληλου λογισμικού.

Περιγραφική Στατιστική: πίνακες κατανομής συχνοτήτων, μέτρα κεντρικής τάσης (μέση τιμή, διάμεσος, επικρατούσα τιμή), μέτρα θέσης (τεταρτημόρια, εκατοστημόρια), μέτρα διασποράς (εύρος, διακύμανση, τυπική απόκλιση, ενδοτεταρτημοριακό εύρος), και μέτρα κύρτωσης &  ασυμμετρίας (συντελεστές ασυμμετρίας και κύρτωσης). Τρόπος υπολογισμού μέσω του κατάλληλου προγράμματος στον Η/Υ

Η έννοια της σχέσης ανάμεσα σε δύο μεταβλητές. Διμεταβλητές περιγραφικές στατιστικές για δύο ποιοτικές μεταβλητές (σύγκριση ποσοστών, πίνακες συνάφειας, ομαδοποιημένα ραβδογράμματα), Έλεγχοι στατιστικής σημαντικότητας. έλεγχος t, ανάλυση διακύμανσης με ένα παράγοντα, έλεγχος Χ2. Επίπεδο σημαντικότητας και p-τιμές. Προϋποθέσεις ορθής εφαρμογής.

Τυπικά σφάλματα και διαστήματα εμπιστοσύνης για μέσες τιμές και ποσοστά

Η έννοια της σχέσης σε δύο ποσοτικές μεταβλητές (διαγράμματα διασποράς, συντελεστές συσχέτισης Pearson και Spearman). Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση. Συσχέτιση

Ημερολόγιο