ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)

Λαπιδάκης Νίκος

Περιγραφή

Εργαστηριακό μέρος

Σκοπός αυτού του εργαστηριακού μαθήματος είναι να βοηθήσει τους σπουδαστές να εξοικειωθούν με εργαστηριακές αναλύσεις κλασσικής μικροβιολογίας, σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων. Με τη χρήση του σύγχρονου εξοπλισμού που βρίσκεται στο χώρο του εργαστηρίου Μικροβιολογίας Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων, όλοι οι σπουδαστές αποκτούν άμεση επαφή με τη μεθοδολογία ελέγχου βασικών δεικτών υγιεινής και μικροβιολογικής ασφάλειας που μπορεί να εφαρμοσθούν σε βιομηχανίες τροφίμων και να αποκτήσουν τις κατάλληλες βάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να εργαστούν μελλοντικά σε χώρους προετοιμασίας, παραγωγής, παράθεσης και συσκευασίας τροφίμων.

ΜΕΡΟΣ 1ο– (Ασφάλεια & Υγιεινή στον Εργαστηριακό χώρο)

ΜΕΡΟΣ 2ο– (λήψη – μεταφορά – χειρισμός  & προετοιμασία του δείγματος τροφίμου για ανάλυση στο εργαστήριο)

ΜΕΡΟΣ 3ο – (Προετοιμασία δειγμάτων – Δεκαδικές αραιώσεις)

ΜΕΡΟΣ 4ο– (Ολική Μεσόφιλη Xλωρίδα)

ΜΕΡΟΣ 4α – (Αρίθμηση ΟΜΧ)

ΜΕΡΟΣ 5ο– (Κολοβακτηροειδή)

ΜΕΡΟΣ 5α – (Μέθοδος προσδιορισμού των ολικ

Περισσότερα  
Προστατεύονται όλα τα δικαιώματα

Ενότητες

•αντίληψη των βασικών εννοιών της μικροβιολογίας τροφίμων και των κυριοτέρων ομάδων μικροβίων στη βιομηχανία τροφίμων
•Κατανόηση αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων και τη σχέση τους με τις νομοθετικές απαιτήσεις και το σύστημα HACCP
•Συμβολή στην λήψη αποφάσεων όσο αφορά την μικροβιολογική ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
ΑΙΤΙΑ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ
ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΙΚΗ ΤΟΞΙΝΩΣΗ
ΠΗΓΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
ΟΙ «ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΥ
ΤΟΞΙΝΕΣ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΥ
ΧΡΥΣΙΖΩΝ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ
 
ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ
ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ
ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ/ΠΡΟΛΗΨΗ
ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
 
Η σαλμονέλα στο πεπτικό σύστημα
Τυφοειδής πυρετός
Η κλινική εικόνα του τυφοειδούς πυρετού
Σημεία τυφοειδούς πυρετού στο θώρακα
Μη-τυφική σαλμονέλωση
Σαλμονέλα, πουλερικά, αυγά, λαχανικά
 
Νωπό γάλα – δομή
Τα μικρόβια του γάλακτος
Η βρουκέλλωση
Βαθμός θέρμανσης
Ομογενοποίηση του γάλακτος
Ψύξη και προσθήκες
Κρίσιμα σημεία κατά την παρασκευή και έλεγχοι στο τελικό προϊόν
Δοκιμή φωσφατάσης – Δοκιμή υπεροξειδάσης
 
Εντερική χλωρίδα
ΑΝΟΣΟΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΥΒΙΟΤΙΚΩΝ
Χλωρίδα και βλεννογόνος
Ομοιοστασία και εκκριτικές  ανοσοσφαιρίνες (Igs)
Δράση ευβιωτικών
Εντερική χλωρίδα
διαταραχή ισορροπίας: δυσβίωση
 
 
 
 
 
 
Ιστορία της ζύμωσης
Ζύμωση Υπέρ και Κατά
Ορισμός ζύμωσης: Αναερόβια αναπνοή και παραγωγή προϊόντων στα υποστρώματα (τρόφιμα) από μικροοργανισμούς
Βακτηριακές ζυμώσεις (4 τύποι)
Γαλακτική ζύμωση
Φυσιολογική ζύμωση του ακατέργαστου γάλακτος
Ζυμώσεις από λακτόκοκκους
Ζύμωση του κακάο
Ζύμωση από Ζυμομύκητες
Ζύμωση μέσω μυκήτων και ενζύμων τους
 
 
 
 
Αφλατοξίνες
Τοξικές, καρκινογόνες και μεταλλαξιγόνες ιδιότητες των αφλατοξινών
Έκθεση του ανθρώπου στις αφλατοξίνες
Οι χημικοί τύποι των κυριότερων αφλατοξινών
Το πρόβλημα των αφλατοξινών στην Ελλάδα - Αναλύσεις και έρευνα
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ
Αποστείρωση
Πορεία κονσερβοποίησης
Αποστείρωση κονσερβών
Χρόνος θερμικού θανάτου
Επίδραση στα τρόφιμα
Μέσα συσκευασίας κονσερβών
Δομή μεταλλικής κονσέρβας
Δηλητηρίαση από κασσίτερο
Υγιεινή κονσερβών
 

Τα πρωτόζωα

Κύκλος ζωής των πρωτοζώων
Πολλαπλασιασμός πρωτοζώων
ΜΑΣΤΙΓΟΦΟΡΑ
Λάμβλια
Λεϊσμανίαση
Κύκλος ζωής Τρυπανοσώματος
Τριχομονάδωση
 
 
 

 

 

Πολυκύτταροι οργανισμοί
 
Ορατοί με γυμνό μάτι
 
Διάκριση περιοχών & οργάνων σώματος
 
Όργανα αναπαραγωγής
 
Παραγωγή αυγών
Πλατυέλμινθες
Fasciola hepatica, Fasciolopsis buski
Dicrocoelium dendriticum
Clonorchis sinensis, Opistorchis spp
Ηπατική διστομίαση του ανθρώπου
ΤΑΙΝΙΕΣ
ΥΜΕΝΟΛΕΠΙΣ


 
Η δυνατότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει οτιδήποτε είναι ξένο προς αυτόν και να αντιδρά παράγοντας ειδικά μόρια και εξειδικευμένα κύτταρα για την εξουδετέρωση του ονομάζεται
  ΑΝΟΣΙΑ
  Το αίτιο που την προκαλεί ονομάζεται
 ΑΝΤΙΓΟΝΟ
  Η ανοσολογική αντίδραση επιτυγχάνεται με τη δράση του
 ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
 Βασικοί συντελεστές του συστήματος είναι εξειδικευμένα κύτταρα που ανήκουν στα λευκά αιμοσφαίρια
Ο πληθυσμός τους είναι περίπου 3* 109 κύτταρα και ανήκουν στα είδη των μακροφάγων και λεμφοκυττάρων

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  1440
Αρ. Προβολών :  7746

Ημερολόγιο