ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΛΜΕΠΑ)
Antonella Psaroudaki
Η επιστήμη της διατροφής μελετά τους κανόνες που καθορίζουν την διατροφή του ανθρώπινου οργανισμού. Διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη της τροφής και τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Τα συμπεράσματα αυτής της επιστημονικής μελέτης, που αφορούν τον προσδιορισμό των βέλτιστων προσλήψεων σε θρεπτικά συστατικά και τα οποία εφαρμόζονται σε υγιείς αλλά και ασθενείς αποτελούν την διαιτολoγία ή διαιτητική.
Ένας ευρύτερος ορισμός της επιστήμης της διατροφής και της διαιτολογίας περιλαμβάνει και την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σχέση με την τροφική επιλογή
Η διατροφή συνδέεται άμεσα με τις έννοιες: τρόφιμο,θρεπτικά συστατικά.
Το τρόφιμο είναι ένα φυσικό (ζωικό ή φυτικό) προϊόν ή παρασκεύασμα που χρησιμεύει στη διατροφή του ανθρώπου.
Τα θρεπτικά συστατικά διακρίνονται σε μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες) και μικροθρεπτικά συστατικά (Βιταμίνες ,Ανόργανα στοιχεία).
Ο επιστήμονας διατροφολόγος - διαιτολόγος θα εξετάσει την ακολουθούμενη διατροφή μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων ατόμων, θα συμπεριλάβει στην ερευνά του την κατάσταση της υγείας τους (γενική φυσική κατάσταση, παθήσεις, ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες - κύηση, γαλουχία, ανάπτυξη), θα συμπεριλάβει επίσης και πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης τους (εργασία, δραστηριότητες κ.λ.π.) καθώς και φύλλο, ηλικία κ.λ.π. και θα συντάξει το διαιτολόγιο τους ώστε να έχουν μια καλή και ισορροπημένη διατροφή.
Η ανάγκη ύπαρξης του επιστήμονα διατροφολόγου - διαιτολόγου, τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα όρια της κλινικής πραγματικότητας και έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητα μας.
Από τη μια η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, από την άλλη οι πλήθος επιστημονικές έρευνες (ιατρικές, βιολογικές, γεωπονικές, βιοχημικές) που συγκλίνουν στο ότι η διατροφή μας είναι υπεύθυνη κατά μεγάλο βαθμό για διάφορες σοβαρές και λιγότερο σοβαρές ασθένειες, έχουν καταστήσει την επιστήμη και το επάγγελμα του διαιτολόγου, επίκαιρα και αναγκαία.
Στο μάθημα μας στηριζόμενοι στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία θα δώσουμε στοιχεία, τα οποία θα είναι ικανά να σας δώσουν το περίγραμμα της επιστήμης που θα ακολουθήσετε.
Λιγότερα
Η επιστήμη της διατροφής μελετά τους κανόνες που καθορίζουν την διατροφή του ανθρώπινου οργανισμού. Διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη της τροφής και τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Τα συμπεράσματα αυτής της επιστημονικής μελέτης, που αφορούν τον προσδιορισμό των βέλτιστων προσλήψεων σε θρεπτικά συστατικά και τα οποία εφαρμόζονται σε υγιείς αλλά και ασθενείς αποτελούν την διαιτολoγία ή διαιτητική.
Ένας ευρύτερος ορισμός της επιστήμης της διατροφής και της διαιτολογίας περιλαμβάνει και την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σχέση με την τροφική επιλογή
Η διατροφή συνδέεται άμεσα με τις έννοιες: τρόφιμο,θρεπτικά συστατικά.
Το τρόφιμο είναι ένα φυσικό (ζωικό ή φυτικό) προϊόν ή παρασκεύασμα που χρησιμεύει στη διατροφή του ανθρώπου.
Τα θρεπτικά συστατικά διακρίνονται σε μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες) και μικροθρεπτικά συστατικά (Βιταμίνες ,Ανόργανα στοιχεία).
Ο επιστήμονας διατροφολόγος - διαιτολόγος θα
Η επιστήμη της διατροφής μελετά τους κανόνες που καθορίζουν την διατροφή του ανθρώπινου οργανισμού. Διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη της τροφής και τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Τα συμπεράσματα αυτής της επιστημονικής μελέτης, που αφορούν τον προσδιορισμό των βέλτιστων προσλήψεων σε θρεπτικά συστατικά και τα οποία εφαρμόζονται σε υγιείς αλλά και ασθενείς αποτελούν την διαιτολoγία ή διαιτητική.
Ένας ευρύτερος ορισμός της επιστήμης της διατροφής και της διαιτολογίας περιλαμβάνει και την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σχέση με την τροφική επιλογή
Η διατροφή συνδέεται άμεσα με τις έννοιες: τρόφιμο,θρεπτικά συστατικά.
Το τρόφιμο είναι ένα φυσικό (ζωικό ή φυτικό) προϊόν ή παρασκεύασμα που χρησιμεύει στη διατροφή του ανθρώπου.
Τα θρεπτικά συστατικά διακρίνονται σε μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες) και μικροθρεπτικά συστατικά (Βιταμίνες ,Ανόργανα στοιχεία).
Ο επιστήμονας διατροφολόγος - διαιτολόγος θα