ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΛΜΕΠΑ)

Antonella Psaroudaki

Περιγραφή

Η επιστήμη της διατροφής μελετά τους κανόνες που καθορίζουν την διατροφή του ανθρώπινου οργανισμού. Διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη της τροφής και τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Τα συμπεράσματα αυτής της επιστημονικής μελέτης, που αφορούν τον προσδιορισμό των βέλτιστων προσλήψεων σε θρεπτικά συστατικά και τα οποία εφαρμόζονται σε υγιείς αλλά και ασθενείς αποτελούν την διαιτολoγία ή διαιτητική.

Ένας ευρύτερος ορισμός της επιστήμης της διατροφής και της διαιτολογίας περιλαμβάνει και την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σχέση με την τροφική επιλογή

Η διατροφή συνδέεται άμεσα με τις έννοιες: τρόφιμο,θρεπτικά συστατικά.

Το τρόφιμο είναι ένα φυσικό (ζωικό ή φυτικό) προϊόν ή παρασκεύασμα που χρησιμεύει στη διατροφή του ανθρώπου.

Τα θρεπτικά συστατικά διακρίνονται σε μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες) και μικροθρεπτικά συστατικά (Βιταμίνες ,Ανόργανα στοιχεία).

Ο επιστήμονας διατροφολόγος - διαιτολόγος θα

Περισσότερα