ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Maria Roumbelaki
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τύπος μαθήματος :Υποχρεωτικό, Θεωρία, Γενικής Υποδομής
Εξάμηνο διδασκαλίας: E, Ώρες διδασκαλίας: 2,
Πιστωτικές μονάδες: 2,
Διδάσκων: Ρουμπελάκη Μαρία ,RN, PhD roumb@staff.teicrete.gr
Ώρα διαθεσιμότητας στους φοιτητές : Δευτέρα 10-11
- 1. Στόχοι του μαθήματος και αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
Η κατανόηση της σχέσης της διατροφής με την διατήρηση και την προαγωγή της υγείας,καθώς και της σχέσης της διατροφής με την έκβαση ασθενειών που εξαρτώνται από αυτήν.
Αναμένεται οι φοιτητές-ιες με την ολοκλήρωση του μαθήματος:
- να γνωρίζουν τις βασικές έννοιες της επιστήμης της διατροφής .
- να γνωρίζουν τις συστάσεις για την προληπτική διατροφή αλλά και τις συστάσεις για την επιθυμητή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών που ισχύουν και πώς να αναζητούν επικαιροποιημένες κάθε στιγμή.
- να αναγνωρίζουν τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα και την σημασία τους για την ανάπτυξη και την υγεία.
- να αναγνωρίζουν καταστάσεις που σχετίζονται με διαταραχές στην λήψη τροφής (π.χ.ψυχογενής ανορεξία ,παχυσαρκία)
- να συντάσσουν ημερήσιο και εβδομαδιαίο διαιτολόγιο υγιούς ενήλικα
- να εγκαταλείπουν κακές διατροφικές συνήθειες σε προσωπικό επίπεδο και να υοθετούν καλές διατροφικές πρακτικές.
- 2. Διδακτέα- Εξεταστέα Ύλη –Προγραμματισμός Μαθημάτων:
1η Εβομάδα: Εισαγωγή- Περιεχόμενο του μαθήματος,Τρόπος διδασκαλίας,Εργασία φοιτητών Αξιολόγηση,
- Ανάκληση 24ωρου των τροφίμων που κατανάλωσαν οι φοιτητές
- Διατροφή και Υγεία
- Προληπτική διατροφή (διατροφικές πυραμίδες – πιάτα διαφόρων χωρών- μεσογειακή διατροφή )
2η Εβδομάδα: Διατροφική αξιολόγηση
- Ανάκληση 24ωρου των τροφίμων που κατανάλωσαν οι φοιτητές
- Ανθρωπομετρία
- Σύσταση του σώματος
- Μέτρηση της σύστασης του σώματος
3η Εβδομάδα : Κατανομή των θρεπτικών ουσιών
- Μεταφορά ενέργειας και χρήση
- Ενεργειακές ανάγκες
4η Εβδομάδα: Θρεπτικά συστατικά-Υδατάνθρακες
5η Εβδομάδα: Θρεπτικά συστατικά- Λιπίδια
6η Εβδομάδα : Θρεπτικά συστατικά- Πρωτεϊνες
7η Εβδομάδα : Ανόργανα στοιχεία και ιχνοστοιχεία
8η Εβδομάδα: Βιταμίνες
- Σύνταξη διαιτολογίου
9η Εβδομάδα: Προβλήματα που σχετίζονται με διαταραχές στην λήψη τροφής
- Ψυχογενής ανορεξία
- Παχυσαρκία
- Ολιγοβαρία
- Σύνταξη ημερήσιου διαιτολογίου
10η Εβδομάδα: Νοσήματα στα οποία η διατροφή έχει καθοριστική σημασία
11η Εβδομάδα: Διατροφικές ιδιαιτερότητες ανά ηλικία και καταστάσεις
- Σύνταξη διαιτολογίου
12η Εβδομάδα : Η ασφάλεια των τροφίμων
13η Εβδομάδα : Συζήτηση επί των εργασιών των φοιτητών
- 3. Αξιολόγηση : Ο τελικός βαθμός αξιολόγησης προκύπτει:
- Από την εργασία των φοιτητών (0,4) Επιλογή 10 άρθρων ερευνητικών και ανασκοπήσεων από την διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία σε καθορισμένα θέματα και γραπτή παρουσίαση του θέματος με βάση αυτά τα άρθρα σε 10 σελίδες .
- Και την τελική γραπτή εξέταση (0,6) Εξέταση στην διδακτέα ύλη με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ,σωστού λάθους και ανάπτυξης.
- 4. Συγγράμματα Μαθήματος:
- Πλέσσας Σταύρος.Διαιτητική του ανθρώπου. Εκδόσεις ΦΑΡΜΑΚΟΝ-ΤΥΠΟΣ 2010.
- Μανιός Γιάννης.Διατροφική αγωγή. BROKEN HILL PUBLISHERS.2007
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τύπος μαθήματος :Υποχρεωτικό, Θεωρία, Γενικής Υποδομής
Εξάμηνο διδασκαλίας: E, Ώρες διδασκαλίας: 2,
Πιστωτικές μονάδες: 2,
Διδάσκων: Ρουμπελάκη Μαρία ,RN, PhD roumb@staff.teicrete.gr
Ώρα διαθεσιμότητας στους φοιτητές : Δευτέρα 10-11
- 1. Στόχοι του μαθήματος και αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
Η κατανόηση της σχέσης της διατροφής με την διατήρηση και την προαγωγή της υγείας,καθώς και της σχέσης της διατροφής με την έκβαση ασθενειών που εξαρτώνται από αυτήν.
Αναμένεται οι φοιτητές-ιες με την ολοκλήρωση του μαθήματος:
- να γνωρίζουν τις βασικές έννοιες της επιστήμης της διατροφής .
- να γνωρίζουν τις συστάσεις για την προληπτική διατροφή αλλά και τις συστάσεις για την επιθυμητή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών που ισχύουν και πώς να αναζητούν επικαιροποιημένες κάθε στιγμή.
- να αναγνωρίζουν τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα και την σημασία τους για την ανάπτυξη και την υγεία.
- να αναγνωρίζουν καταστάσεις που σχετίζονται με διαταραχές στην λήψη τροφής (π.χ.ψυχογε
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τύπος μαθήματος :Υποχρεωτικό, Θεωρία, Γενικής Υποδομής
Εξάμηνο διδασκαλίας: E, Ώρες διδασκαλίας: 2,
Πιστωτικές μονάδες: 2,
Διδάσκων: Ρουμπελάκη Μαρία ,RN, PhD roumb@staff.teicrete.gr
Ώρα διαθεσιμότητας στους φοιτητές : Δευτέρα 10-11
- 1. Στόχοι του μαθήματος και αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
Η κατανόηση της σχέσης της διατροφής με την διατήρηση και την προαγωγή της υγείας,καθώς και της σχέσης της διατροφής με την έκβαση ασθενειών που εξαρτώνται από αυτήν.
Αναμένεται οι φοιτητές-ιες με την ολοκλήρωση του μαθήματος:
- να γνωρίζουν τις βασικές έννοιες της επιστήμης της διατροφής .
- να γνωρίζουν τις συστάσεις για την προληπτική διατροφή αλλά και τις συστάσεις για την επιθυμητή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών που ισχύουν και πώς να αναζητούν επικαιροποιημένες κάθε στιγμή.
- να αναγνωρίζουν τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα και την σημασία τους για την ανάπτυξη και την υγεία.
- να αναγνωρίζουν καταστάσεις που σχετίζονται με διαταραχές στην λήψη τροφής (π.χ.ψυχογε